歡迎您使用香港業餘電台聯會討論區的服務,只有香港業餘電台聯會會員可申請註冊及在執行委員會核實身份後成為本討論區會員。
返回列表 發帖

APRS覆蓋測試:VR2UGF-10汀九>西九龍@ 5W

測試日期:2013年3月16日
測試頻率:144.640MHz
Mobile器材:Yaesu FTM-350AR / Diamond CR77 @ 5W

又有一個新IGate啦!就係位於青衣嘅VR2UGF-10。其實呢個IGate早兩星期已經in service,我都有親身去青衣同埋荃灣玩過。不過由於其天線剛於前兩日先至正式架設(之前係臨時setting來的),所以相信今日呢個test會比之前嘅結果較有參考價值。

都叫做玩咗一排APRS,喺過程中發現其實data比起telephony QSO對訊號強度同穏定性要求更高,畢竟TNC只係一個用喺RF嘅modem,只係一台識得1同0的解碼器,你係不能夠要求佢好似人咁,就算成句冇咗兩隻字,你都可以明晒全句意思。對TNC嚟講,只要數據傳輸中一有雜訊,又或者訊號中間有半秒fading,都可能令佢全句解唔到,所以有時聽到一啲fading data聲都幾無奈,你見佢可能都有S3,用telephony QSO肯定冇問題,但個TNC就係解唔到,有時真係想去工聯會問下,有冇啲人耳1200bps數據聲解讀初階課程~

正因為以上原因,所以今次測試加入咗兩個新方法:
除咗部機會定時30sec就發一次beacon之外,亦會按路程決定手動TX beacon,每次發3個beacon,希望增加成功率;
車速儘量慢。因為我發現車速愈快,可能由於訊號fading愈嚴重,成功hit中IGate嘅機會明顯降低。就今次測試嚟講,行70km/h我只行50km/h;上到三號幹線都係最高只行70km/h~

話說今晚入咗元朗B仔食甜品,奉勸大家千祈唔好叫芝麻糊,開粉之餘,又太甜,好鬼膩~啊!講返個測試,今日希望先測試VR2UGF-10喺周邊沿海道路嘅覆蓋能力,所以今晚就揀一條儘量靠近海邊嘅路線,如下:

元朗>屯門公路>青山公路(汀九)>海安路(即麗城花園)>荃灣路>三號幹線

由於預期VR2UGF-10同我個VR2ZAC-10嘅覆蓋會有重疊,所以喺元朗出發前遙控熄咗個VR2ZAC-10先。


UGF1-_20130316pm(5W).jpg
18/3/2013 01:36


由元朗開始一直開著beacon TX,同時開住iPhone mon住aprs.fi,落到去青山公路過咗汀九橋底,見到VR2UGF-10開始接收到訊號:


blog_20130317.jpg
18/3/2013 01:37


一直用慢速行上述路線,久唔久就三連發beacon,總括嚟講全段路都能夠track住。而最後一個可以收到beacon嘅地方,就係三號幹線美孚對出,即係落荔枝角支路出口嘅位置:


blog_20130317_2.jpg
18/3/2013 01:43


其實喺VR2UGF-10未整好條天線時都去荃灣都做過測試,大河道同大涌道等全要路段都冇問題,相信佢已可照顧荃灣大部分地區。遲啲有時間會再做一次荃灣區測試。

返回列表
重要聲明:本論壇是以即時上載留言的方式運作,「香港業餘電台聯會」對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者 個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等)。由於本 論壇受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。「香港業餘電台聯會」有權刪除任何留言及拒絕任 何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。